John Wauben

A NIGHT LIKE THIS

Gemengde Zangvereniging Egelsheim bestaat in 2017 vijftig jaar. Hoogtepunt van dit jubileumjaar vormen de muzikale shows op 12 en 13 mei in de Mèrthal Horst. De eerste ideeën daarvoor borrelden ongeveer twee jaar geleden al op. De uitwerking en vormgeving volgden in de maanden daarna. De organisatie ging, samen met dirigent en koren, voortvarend aan de slag met arrangeur, muzikanten, de aankleding en inrichting van de Mèrthal, sponsorwerving en P.R. Tijdens de repetities vorige week werden de allerlaatste puntjes op de i gezet en dan is ’t zo ver, vrijdagavond 12 mei… A NIGHT LIKE THIS! … een muzikale show, losjes gebaseerd op de sfeer in een New Yorkse nightclub uit de jaren 20 van vorige eeuw.

De Mèrthal is beide showavonden helemaal uitverkocht! Gezonde spanning bij de koren, de muzikanten en alle andere deelnemers. Gezonde spanning maar ook en vooral: “Wij hebben er zin in!”

Nog snel even een songtekst doornemen, de laatste choreografische tips … wat hairspray op de dameskapsels… En om niet al te bleek in het podiumlicht te verschijnen nemen de grimeuses iedereen onder handen - ook kalende mannenhoofden moeten eraan geloven.

De eerste gasten lopen al heel vroeg de prachtig ingerichte foyer in; om half 8 gaat de zaal open. Het publiek stroomt verwachtingsvol binnen en zoekt een goede plek op de tribunes of aan de tafels voorin. Hier en daar wordt wat geschoven, enkele stoelen bijgezet en uiteindelijk zit iedereen klaar: Let the show begin…!

Licht uit… Spot aan… On with the show! Het eerste nummer veroorzaakt een golf van enthousiasme bij het publiek; de stemming zit er meteen goed in. Presentatoren Janneke en Ees openen de muzikale show bij gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Gemengde Zangvereniging Egelsheim. Dan volgt een aaneenschakeling van zang, muziek en dans. Egelsheim en Happy Sound presenteren zich gezamenlijk en apart, met solisten of in een kleine bezetting van beide koren. De variatie is enorm b.v. de titelsong van de show, A Night Like This, door Happy Sound; Egelsheim dat oproept: Play for me a simple melody (zo eentje als mijn moeder vroeger voor mij zong…); de mannelijke leden van Egelsheim die zich afvragen: Will you still need me when I’m sixty four? Het antwoord op die vraag blijkt trouwens positief te zijn. Het presentatie-duo zorgt voor wat luchtige intermezzo’s maar laat ook muzikaal verrassend van zich horen. ‘Huis’-pianiste Ludmila Seroo-Ferroni laat iedereen genieten door haar vertolking van Cinema Paradiso (Italiaanse filmmuziek). Happy Sound heeft ook nog acteurs in de gelederen, getuige hun acties tijdens het indrukwekkende Theme of James Bond door het combo. De ietwat sinistere sfeer blijft heel goed hangen bij Skyfall, gezongen door Happy Sound.

De 10 jubilarissen (50 jaar lid van Gemengde Zangvereniging Egelsheim) worden, onder de klanken van het koor en voorzien van gouden boa en feestelijk drankje, stuk voor stuk in de spotlights gezet.

Is this the way to Amarillo? zorgt voor nog hoger oplopende temperaturen in de zaal. Dat de leden van Happy Sound (nog) iets losser in de heupen zijn dan Egelsheim, is bekend en gezien hun leeftijden ook vanzelfspekend. Dat stelt hen in staat hun optredens, met aantrekkelijke – soms uitdagende - choreografie, extra cachet te geven. ’n Mooi gezicht en ook ’n knappe prestatie. Muzikaal gezien zijn we écht in de vorige eeuw beland. Uit 1952 dateert het wereldberoemde I’m singin’ in the rain dat voor een grandioze afsluiting van de show zorgt.

De muzikale leiding van dit grootse evenement ligt in de zeer bekwame handen van dirigent John Wauben. Hij moet regelmatig van positie wisselen om zo dicht mogelijk bij het uitvoerende koor te kunnen zijn en te zorgen dat alle ogen, met uiterste concentratie, gericht blijven op zijn “sjtekske”. Hij wordt daarbij vakkundig en, zoals altijd, enthousiast ondersteund door pianiste Ludmila Seroo-Ferroni en de leden van het professionele combo.

Regisseur Marie-Anne Mittelmeijer en choreografe Annelies van Kempen bekijken van een afstandje het resultaat van hun inzet en zijn zichtbaar in hun nopjes met de totale uitvoering.

‘Sprankelend, muzikaal, prachtig gezongen… Wát ‘n variatie, mooi, ontzettend genoten, sfeervolle Mèrthal… Super organisatie, muziek om blij van te worden, erg professioneel…’

Dit zijn zo maar enkele reacties van het enthousiaste publiek na afloop van beide shows. En met al die lovende reacties zijn Egelsheim en Happy Sound natuurlijk hartstikke blij. Regisseur Marie-Anne Mittelmeijer stelde vooraf: “ ’t Moet een feestje worden, zowel voor het publiek als voor alle deelnemers; dan ben ik tevreden!” Datzelfde zeiden Sandra en Jacqueline van de organiserende showcommissie. En een feestje wérd het; een gewéldig feest, mogen we wel zeggen.

This was so exciting….. Wat rest is een fantastische, unieke belevenis met een schat aan - soms zelfs emotionele - herinneringen en natuurlijk talrijke foto’s, filmpjes en straks de DVD.

We maken een diepe buiging voor allen die, op welke manier dan ook, deel hebben uitgemaakt van de organisatie en realisatie van deze prachtige jubileumshows. Een welgemeend ‘dank u wel’ aan de sponsoren die A Night Like This mede mogelijk maakten. Heel veel dank aan het publiek dat met zichtbaar plezier het schouwspel volgde, stil genietend, meedeinend, luidkeels meezingend en -klappend. En tenslotte: alle koorleden van Egelsheim en Happy Sound, die een geweldige inzet en doorzettingsvermogen hebben getoond bij het instuderen van zoveel nieuwe, moeilijke muziekstukken. Een hartgrondig ‘dank jullie wel’ aan allemaal!

A Night Like This..…The show is over!

Agenda